KUPI KARTU
menu opener

Petrovac na Mlavi – skriveno blago Srbije

Na mestu gde se dodiruju i prožimaju plodna ravnica Stig i mistično Homolje, zauzimajući središnji deo sliva reke Mlave, nalazi se opština Petrovac na Mlavi. Do nje se stiže veoma lako, jer je odlikuje odlična povezanost sa Beogradom, ali i sa drugim većim gradskim centrima Srbije. Predstavlja jednu od zanimljivih i privlačnih destinacija za ljubitelje prirode, kulturno – istorijskih sadržaja, aktivnog i adrenalinskog odmora, ali i spa – wellness ponude.

ZAVIČAJNI MUZEJ

Zavičajni muzej Petrovac na Mlavi  ima četiri zbirke: arheološku, etnološku, istorijsku i likovnu zbirku Ovde se mogu videti i eksponati sa Arheološkog nalazišta Belovodekoje se nalazi se oko 10 kilometara jugozapadno od Petrovca na Mlavi. Radi se o naselju koje pripada vinčanskoj kulturi (5350-4600. god. pre n.e.).  

MANASTIR VITOVNICA – Manastir Vitovnica se nalazi u istoimenom selu, nedaleko od izletišta Trest. Od Petrovca je udaljen 12 kilometara i krasi ga okruženost izuzetnim prirodnim ambijentom koje čine šume Homolja. Osnovao ga je kralj Milutin u 13. veku, posle pobede nad bugarskim vlastelinima Drmanom i Kudelinom. Posvećen je Uspenju Bogorodice. Posebno je poznat po najvećem duhovniku novijeg vremena,  Ocu Tadeju koji je neko vreme službovao u ovom manastiru i u njemu sahranjen.

ŽDRELO – Locirano u izvanrednom prirodnom ambijentu, u podnožju vrhova Mali i Veliki Vukan (752 mnv i 825 mnv) nalazi se idilično selo Ždrelo. Smestilo se na samom ulazu u Gornjačku klisuru i krasi ga veliki broj prirodnih i kulturnih turističkih atrakcija koje privlače posetioce iz svih krajeva zemlje i inostranstva.

U njemu se nalaze manastiri Reškovica i Svete Trojice, ostaci Srednjevekovnog grada Ždrelo,  jezero, veći broj uređenih planinarskih staza koje vode do planinskih vrhova Mali i Veliki Vukan, kompleks „Mlavske terme“ sa akva parkom, SPA i Wellnes sadržajima, stara vodenica na reci Mlavi, veliki broj izvora i izletišta, kao i uređena pešačko biciklistička staza „Gornjačka promenada“.

U Ždrelu se nalaze raznoliki smeštajni objekti i veći broj seoskih domaćinstava koji se bave turističkom delatnošću, kao i ugostiteljski objekti koji nude lokalne specijalitete.

Ždrelo je tokom 2022. godine proglašeno za jedno od  tri najbolja turistička sela u Srbiji.

Via ferrata – Gornjačka klisura je izrazito interesantna za alpinizam. Poslednjih meseci svakako je najatraktivnija penjačka staza Via ferrata  ili „čelični put“ – staza opremljena čeličnim klinovima i sajlom, za lakše i bezbednije penjanje uz stenu. Ova  uređena  adrenalinska staza  na samom ulazu u Gornjačku klisuru, dužine je  1.100 metara i sastoji se iz 12 sekcija različite težine .

BISTRICA – Zanimljiv ambijent protkan prirodnim specifičnostima i bogat kulturno – istorijski sadržaj čini Bistricu izuzetno interesantom za posetioce.

Sam položaj i karakteristične arhitektonske i etnološke vrednosti  koje oslikavaju ovo pothomoljsko selo, stvorile su uslov da deo sela Bistrica 1987. godine bude proglašen za nepokretno kulturno dobro, odnosno za prostorno, kulturno – istorijsku celinu od velikog značaja .

Svakom namerniku će se učiniti da se vratio u prošla vremena dok šeta takozvanom „stazom vodenica“ i čuje zvuk slapova reke Bistrice. Bistričani sa ponosom ističu svoju tradiciju vodeničarstva, staru zaštićenu valjavicu u kojoj se nekad valjalo sukno, kao i prelepu crkvu sa portom posvećenu Caru Konstantinu i carici Jeleni.

Bistrica je i rodno selo prvog srpskog olimpijskog maratonca Dragutina Tomaševića, u čiju čast se ovde organizuje Memorijalna trka svakog proleća. U samom centru sela je uređena i specifična Spomen soba gde se mogu videti pojedini predmeti iz njegovog života i pročitati zanimljivi tekstovi o ovom sportisti za koga legenda kaže da je bio „čovek sa dva srca“.

Do ovog prelepog mesta gde možete provesti vikend ispunjen bogatim sadržajem, možete stići koristeći MobiLitas autobuske linije. Red vožnje do Petrovca je radnim danima: 08:00 / 11:30 (saobraća do Žagubice) / 13:45 (saobraća do Žagubice) / 19:00 , iz Petrovca do Beograda 06:15 (saobraća iz Žagubice) / 08:00 (saobraća iz Žagubice)/ 11:00 / 16:00. Subotom u 11:00 / 13:45 (saobraća do Žagubice) / 19:00, iz Petrovca do Beograda u 05:40/ 06:15 (saobraća iz Žagubice)/ 16:00 i nedelja: 11:00/ 19:00, dok je povratak iz Petrovca u 05:40 / 16:00 i 18:00.

Više informacija o redu vožnje i cenama karata možete dobiti na 0800 101 012/ poziv je besplatan ili mejl info.centar@mobilitas.rs

Zahvaljujemo se na nesebičnoj pomoći Turističkoj organizaciji Petrovca na Mlavi na pisanju ovog teksta i dugogodišnjoj odličnoj saradnji.