KUPI KARTU
menu opener

Novi vlasnik za Arrivu u Srbiji

Beograd, 15.5.2023. godine – Arriva Srbija, jedan od najvećih privatnih operatera javnog prevoza u zemlji, od danas ima novog vlasnika. Nemački investitor privatnog kapitala Mutares završio je akviziciju kompanije Arriva Litas i sada preuzima sve Arrivine aktivnosti u Srbiji od prethodnog vlasnika, Deutsche Bahn.

Sa završenom transakcijom, Mutares preuzima sve aktivnosti Arrive u Srbiji.

Komentarišući završetak transakcije, koju su obe strane potpisale prošlog septembra, iz kompanije Mutares navode:

„Srdačna dobrodošlica za kompaniju Arriva Srbija u Mutares portfolio. Arriva Srbija je jaka i dinamična kompanija – ona je tržišni lider po kvalitetu usluga na srpskom autobuskom tržištu, ima uspostavljen poslovni model koji će svakako doprineti jačanju konkurentnosti u budućnosti. U kombinaciji sa jakim izgledima za razvoj tržišta, imamo solidna očekivanja za povećanje profitabilnosti, kao i za generisanje poslovnog rasta“, kaže Thibault Depoix-Joseph, Principal kompanije Mutares, zadužen za operacije u Srbiji.

Prema rečima direktora Arrive u Srbiji Negoslava Jovanovića, akvizicija će kompaniji pružiti mogućnost da se fokusira na jačanje svoje pozicije na tržištu:

„Sa Mutaresom, Arriva dobija novog i snažnog partnera za poslovanje u Srbiji sa ekspertizom u oblasti transformacija i razvoja. Imamo velike ambicije za javni prevoz, a sa novim vlasnikom možemo ponovo da se fokusiramo na jačanje naše pozicije kako bismo postali aktivan igrač na srpskom tržištu, koje može da očekuje jaku i konkurentnu Arrivu, sa jasnom ambicijom da privuče što veći broj putnika u javni prevoz i da doprinese održivoj agendi.“

Profil kompanije Mutares

Mutares SE & Co. KGaA, Minhen (www.mutares.com) je kompanija privatnog kapitala sa listiranim akcijama na berzi i kancelarijama u Minhenu (HK), Amsterdamu, Frankfurtu, Helsinkiju, Londonu, Madridu, Milanu, Parizu, Stokholmu, Beču i Varšavi. Za finansijsku 2023. godinu očekuju se konsolidovani prihodi od 4,8 do 5,4 milijarde evra. Uprava i Nadzorni odbor zajedno drže više od jedne trećine svih akcija Mutaresa sa pravom glasa. Akcije Mutares SE & Co. KGaA se trguju na regulisanom tržištu Frankfurtske berze pod simbolom „MUX“ (ISIN: DE000A2NB650).

Profil kompanije Arriva:

Arriva Srbija je deo Arriva Grupe od 2013. godine i za to vreme postala je drugi najveći privatni autobuski operater u zemlji sa 3% tržišta. U 2022. godini,  promet kompanije bio je veći od 23 miliona evra a preveženo je oko 40 miliona putnika. Kompanija Arriva Srbija zapošljava 670 radnika i posluje sa 340 vozila. Gradski prevoz se obavlja u Kragujevcu i Beogradu, gde je ova kompanija i lider Konzorcijuma privatnih prevoznika. U međumesnom prevozu, Arriva u najvećoj meri saobraća ka Braničevskom regionu.  Pored toga, Arriva pruža usluge ugovorenog prevoza , dok u sklopu kompanije posluje i istoimena turistička agencija sa dva predstavništva u Beogradu i Požarevcu. Od 2019. godine preduzeće je uspešno sertifikovano prema zahtevima standarda ISO 39001 Sistem upravljanja bezbednošću saobraćaja. Arriva u Srbiji vodi i upravlja sopstvenim Centrom za obuku vozača.

Za više informacija: www.arriva.rs